Навчально-інформаційний портал
Олега Лагоднюка 

Національний університет водного господарства та природокористування

Каталог статей

Головна » Статті » Блог

Містечко Клевань

Містечко Клевань. Замок Чарторийських.

Чотириарковий міст фото з’єднує сьогоденну Клевань фото з пів тисячолітнім замком Чарторийських. Міст – єдина вціліла споруда з того часу, коли Клевань в історичних джерелах згадується; приблизно у 1458 році. Але чи можна приписувати ту згадку нинішньому містечку – історики досі сперечаються. Просто десь тоді литовським князем Свидригайлом князям Чарторийським було передано містечка Клевань і Жуків – тобто, умовний початок будівництва замку др.пол. 15 ст. У порівнянні з Клеваню (яка досі несправедливо називається не містом, "СМТ") Рівне – це найбільше в області село. Бо європейці кажуть: у кожному місті повинен бути Замок. У Рівному, звісно, замку немає. А найближчий до Рівного – у Клевані фото.

За усю історію існування захопити замок так ніхто і не зміг. Так кажуть історики. Навіть у 1648 році, коли полковник Колодка з козаками нищив усе довкола. Містечко було спустошене вщент, позаяк являлося осередком польської шляхти. Що з таким робити? Правильно: Сталінград! А на додаток – єврейський погром.

Є цікавий опис замку Чарторийських, відомий з 1880-х роках: "При в’їзді або вході до цих будов влаштовано кам’яний міст, під яким йде проїжджа дорога, а перед тим, ймовірно, коли замок ще діяв, там був підйомний міст. Вхід утворює величезних розмірів брамаяка зберегласяможна припуститище від древнього замку князів Чарторийськихвона з’єднується з одного боку якоюсь будовоюпризначення якої нині важко визначитина кшталт вежі або бійниці, як то і було зазвичай влаштовано при замках; подібна ж будова розташована з протилежного бокуале поруйнована і знищена значно більшеІ ці вежі єдино й утворюють залишок, який уцілів од древнього замку князів Чарторийських; все інше (три флігелі) – пізнішої забудови. Стіни, які колись оточували замок, теж розвалились". фото

Щоправда писав це православний священик десь з глибокої Малоросії, а то й Московщини, не знайомий з тонкощами європейського середньовічного фортифікаційного будівництва.

Після 1770-1790-х рр., за часів Російської імперії замок, як правило, стояв пусткою. Деякий час тут розташовувалися  - російське дворянське училище (перенесли з Луцька, за два роки знову у Рівне), духовне трикласне училище, богадільня, військовий госпіталь. За Другої Жечі Посполитої: будинок сиріт, госпіталь. Під час Другої світової: районна управа, в’язниця, база німецької і польської жандармерії, знову в’язниця і пересильний пункт НКВС. З кінця 50-х рр. 20 ст.: школа механізаторів і трактористів (бурса), лікувально-трудовий профілакторій для п’яниць (великих майстрів катати якісний асфальт), швейна фабрика (що шили – невідомо). Зараз там пасуться вівці і блукають шукачі металу.

Вже два роки, як передано замок на баланс якоїсь будівельної фірми, котра взялася його відбудувати під туристичний центр. Побачимо.

 

Підготував

член Спілки письменників України,

заступник Голови Рівненської обласної організації

Спілки письменників України,                                                                                Олександр Євтушок

автор книг "Рома та Дмитро Трироги",

"Пиво з абрикосів"

 

 

Фотоколекція про Клевань

 


Фотографія замку 1910 року


Сучасне фото замку Чарторийських


Дорога до замку-острова


Унікальний міст - в'їзд до замку


У дворі замку


Південна вежа 1


Південна вежа 2


Руїни Південної вежі


Вежа - арсенал


Українська православна Церква Московького патріархату, побудована у 1777 році


Унікальний польський костел 1610 року


Костел зі східної сторони


Центр містечка Клевань


Російська будівля. 1907 рік.


Клеванська школа побудована у 1934 році.


Хата мабуть ще бачила старого Чарторийського :)


Успенська Церква Української православної Церкви Київського патріархату. 1904 рік.



Джерело: http://lagao.at.ua/publ/blog/mistechko_klevan/9-1-0-4
Категорія: Блог | Додав: lagao (22.01.2011) | Автор: Олександр Євтушок
Переглядів: 2815 | Коментарі: 1 | Теги: Клевань, замок Чарторийських | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 XRaySpiRt  
0
Це все, чого мені не вистачало)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]