Навчально-інформаційний портал
Олега Лагоднюка 

Національний університет водного господарства та природокористування

Головна » 2011 » Січень » 6 » З Різдвом Христовим!!!
09:17
З Різдвом Христовим!!!

Шановні студенти, викладачі, друзі та колеги!

Щиросердно вітаємо Вас з Різдвом Христовим! Бажаємо Вам здоров'я та сімейного затишку, успіхів у справах та любові, добра всім та злагоди.


Хай Різдво з тим завітає, 
Чого серце забажає. 
Хай несе у кожну хату 
Щастя, радості багато, 
Хай смачна кутя Вам вдасться, 
Хай в сім’ї панує щастя. 
Щоб весела коляда 
В хату радість принесла.


Христос рождається! 




Різдво в Україні

Різдво — дивне свято, це свято народження Ісуса Христа, і він відзначається напередодні 7 січня. В середині IV століття воно було встановлене римсько-католицькою церквою як окреме свято, а за юліанським календарем його відзначали 25 грудня. У X столітті, з введенням християнства на Русі, Різдво було змішане з місцевим язичницьким святом повернення сонця або початком сільськогосподарського року. У деяких місцях використовувалося доріздвяна назва свята — Коляда. Переддень Різдва вважається найцікавішою частиною свята, тому що включає ритуальні і магічні обряди, які провіщають гарний урожай і довге життя. Колядування — характерна риса свята, воно виражає пошану господарю будинку і його дітям і інколи супроводжується ляльковим театром (вертепом).

Релігійне свято триває три дні і включає літургії, колядування, відвідування і розважання родичів і знайомих. Різдвяна ялинка прийшла до нас із Західної Європи, але сьогодні вона вважається елементом святкування Нового року в Україні.

«Свята вечеря» напередодні Різдва — це вечеря, яка включає 12 ритуальних страв, які не містять м’яса і молока. Порядок подачі страв і самі страви не мають принципового значення. Наприклад, за гуцулською традицією, страви подають в такому порядку: боби, риба, варена картопля, вареники, голубці, кутя, картопляне пюре з часником, компот, сливи з квасолею і інші страви.

Різдво — це свято, коли всі члени сім’ї збираються разом. Це свято радості. В порівнянні з Великобританією та іншими країнами, українці цього дня не обмінюються подарунками. Протягом багатьох років лише релігійні люди відзначали це свято, але сьогодні це офіційне державне свято. Діти люблять веселитися цього дня, вони ходять від дверей до дверей, співають колядки і люди дають їм солодощі. Як уже згадувалося, кутя — це традиційна українська різдвяна страва. Її готують матері, а хрещені відносять хрещеним батькам. Хоча це свято з’явилося давно, в наші дні багато людей теж люблять ходити до церкви і слухати різдвяні проповіді.

Категорія: Новини | Переглядів: 769 | Додав: lagao | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 1
1 MARYpoppins  
0
smile З Різдвом!
Смачної вам вечері,
духмяних добрих пампушок,
хай щастя стукає у двері,
нехай несе багатств мішок.
Хай зірка з неба засіяє
й освітить всеньку темноту,
колядка гучно залунає
й прославить тую ніч святу!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]