Навчально-інформаційний портал
Олега Лагоднюка 

Національний університет водного господарства та природокористування

Головна » 2012 » Жовтень » 8 » ЗВІТ з коректування знімання студмістечка в масштабі 1:500
13:19
ЗВІТ з коректування знімання студмістечка в масштабі 1:500

Коректування виконувалось з 28 серпня до 5 жовтня 2012 року на замовлення кафедри архітектури. Спочатку перед нашою кафедрою ставилось завдання до 1 вересня виконати обстеження та знімання поточних змін на території студмістечка.

Після виконаних польових робіт виявилось, що деякі контури капітальних споруд мають відхилення в плані до 1 метра! (відносно пунктів геодезичного обґрунтування). Такий факт став відправною точкою для виконання суцільного перезнімання всієї території студмістечка, яке було успішно виконане викладачами кафедри. До польових робіт були залучені: Переходько О., Німкович Р., Ревуцький В., Шульган Р., Прокопчук А., Дубич М., Левчук Н, Кібукевич О. Також залучались Черенков М., Музика Р., Присяжнюк В. та студенти. Координацію дій та камеральні роботи виконував Німкович Р. Знімання виконане електронними тахеометрами Sokkia, Trimble, Leica.

Велику подяку слід висловити декану нашого факультету Ліщинському А.Г. за організаційну допомогу. Він вирішив головну задачу – кадрове забезпечення робіт.

Дане знімання не є повним, оскільки не виконане знімання підземних комунікацій (обстежено лише 9 колодязів). Таке знімання полягає у обстеженні колодязя з метою визначення: виду комунікації, напрямків (розводка), діаметра, кількості та матеріалу труб (для трубопроводів). Крім того, визначаються відмітки дна колодязя, верху всіх труб, люка та поверхні землі. Для більш детального визначення місцеположення траси підземної комунікації застосовуються трасошукачі, якими можна визначати не тільки планове положення, але і глибину її закладання.

Характеристика об’єкту знімання.

1.       Площа знімання: 16 га.

2.       Загальна довжина прокладених ходів: 3 км.

3.       Максимальна відносна нев’язка ходу: 1:2500; мінімальна: 1:107000. Більшість ходів була прокладена тахеометром Trimble, де на штанзі відбивача виявився розюстований круглий рівень, що внесло додаткову помилку у виміри.

4.       Кількість закладених точок геодезичного обґрунтування: 20 (дюбель-цвяхи та штирі); кількість раніше закладених точок (костилі), координати, яких було визначено: 10; незакріплених точок: 11 (переважно висячі станції та точки перших ходів).

5.       Кількість вихідних пунктів міської полігонометрії: 6.

6.       Кількість станцій тахеометрії або ходів: близько 40.

7.       Максимальна СКП планового положення пункту геодезичного обґрунтування (в найслабшому місці): 0,10 м; СКП всієї мережі ходів склала 0,05 м.

8.       Максимальна СКП висотного положення пункту геодезичного обґрунтування: 0,033 м.

9.       Кількість пікетних точок: 2200; промірів рулеткою: близько 200. Загальна кількість люків в студмістечку та на прилеглих територіях (до бордюрів проїжджих частин вулиць): біля 320; з них біля 300 підлягали коректуванню; вперше нанесених: 18.

10.   Максимальне відхилення контурів в плані: стадіон – 5 м; гараж військової кафедри – 3 м; інші капітальні споруди: від 0,2 до 0,4 м (крім студкафе та гуртожитку №5, для окремих кутів – до 1 м).

11.   Відхилення контурів у висотному положенні в середньому складає до 0,1 м. Максимальна помилка у відмітці люка склала 0,7 м. В середньому – від 0 до 0,2 м. Найточніше у висотному положенні визначені люки каналізації та теплотрас.

Довідкова інформація з «Інструкції…».

Середні помилки у взаємному положенні контурів капітальних споруд не повинні перевищувати 0,4 мм масштабу плану, а відносно пунктів геодезичного обґрунтування не більше за 0,5 мм. Для 1:500 на місцевості це складе 0,2 та 0,25 м відповідно.

Граничні розходження не повинні перевищувати подвоєних значень допустимих середніх похибок, наведених вище і їх кількість не повинна перевищувати 10% від кількості контрольних вимірів. Ці результати враховуються при визначенні середньої похибки. Окремі результати можуть перевищувати подвоєну середню помилку. Їх кількість має бути меншою за 5% від контрольних вимірів. Такі помилки слід виправляти.

Перед початком топографічних робіт складається технічний проект (програма) робіт. Після завершення робіт складається технічний звіт.

Категорія: Новини | Переглядів: 751 | Додав: Astronom | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]