Навчально-інформаційний портал
Олега Лагоднюка 

Національний університет водного господарства та природокористування

Головна » 2014 » Квітень » 4 » Конкурс соціально корисних електронних сервісів
14:10
Конкурс соціально корисних електронних сервісів

Пропонуємо всім розробникам, ІТ-професіоналам та просто небайдужим громадянам приєднатися до конкурсу «Конкурс соціально корисних електронних сервісів. Приєднуйся або віддай свій голос». Ви можете подати свою ідею на сайті http://2014.socialboost.com.ua, віддати свій голос за один з проектів, або приєднатися до однієї з команд у фіналі конкурсу.

 

26 березня 2014 року в Україні почався конкурс розробки соціально корисних електронних сервісів для громадян на основі відкритих урядових даних. Конкурс проводиться серед громадських активістів та незалежних розробників програмного забезпечення, та Майкрософт Україна виступає генеральним партнер

ом даного заходу.

У результаті конкурсу, буде розроблено пілотний проект всеукраїнського порталу відкритих урядових даних, та створено як мінімум шість проектів соціально корисних електронних сервісів, які будуть змагатися між собою у фіналі. Детальніше про конкурс можна прочитати на інтернет порталі http://2014.socialboost.com.ua.

Даний конкурс проводиться вже другий рік поспіль та привертає високу увагу, як серед активістів, так і серед суспільства. Хочемо зазначити, що проекти-переможці минулорічного конкурсу активно розвиваються, один з них отримав подальші інвестиції від стартап-інкубаторів. Ось проекти, які посіли перші три місця:

1.       Карта криміногенної ситуації в Україні http://zloch.in.ua/

2.       Сервіс планування маршрутів громадським транспортом у Києві http://citytransport.com.ua/

3.       Інтерактивний рейтинг шкіл за результатами ЗНО http://edumeter.com.ua

Зараз, на фоні останніх подій в Україні, ми спостерігаємо значно вищу ініціативність активістів та ІТ-спільноти.

Тому, ми пропонуємо всім розробникам, ІТ-професіоналам та просто небайдужим громадянам приєднатися до даного конкурсу. Ви можете подати свою ідею на сайті http://2014.socialboost.com.ua, віддати свій голос за один з проектів, або приєднатися до однієї з команд у фіналі конкурсу.

Що таке відкриті урядові дані:

Відкриті урядові дані – це дані, які оприлюднюються державними установами, як на центральному, так і на муніципальному рівнях, і знаходяться у необмеженому відкритому доступі, здатному забезпечити автоматичне зчитування для зовнішніх електронних рішень. Згідно з останніми дослідженнями опублікованими у 2014 році, у Європі відкриті урядові дані здатні значно покращити ефективність та прозорість державної влади та стимулювати розвиток нових електронних сервісів. Загальний макроекономічний ефект відкритих урядових даних для країн Євросоюзу оцінюється у 2% додаткового ВВП, або 206 мільярди Євро до 2020 року. Більше деталей про дане дослідження можна прочитати на інтернет порталі http://www.bigopendata.eu

Для того, щоб відкриті урядові дані могли дати ефект, треба досягнути хоча б рівня чотирьох зірочок:

Дані, у вільному необмеженому доступі в інтернеті

★★

+ є структуровані та доступні для автоматичного машинного зчитування

★★★

+ у відкритому, не пропрієтарному форматі

★★★★

+ з унікальним та стабільним ідентифікатором

★★★★★

+ зв‘язані з іншими даними для контексту

На сьогоднішній день, відкриті урядові дані в Україні знаходяться на рівні однієї зірочки. Згідно законодавства України, багато державних установ оприлюднюють інформацію в інтернеті, але без стабільної структури, у різних форматах, не доступних для автоматичної обробки. Вони є розрізненими та їх важко знайти. За прикладом Європейських країн, для перетворення публічної інформації у «відкриті дані», треба створити єдиний державний портал, та законодавчим шляхом врегулювати процедури публікації урядових даних.

Компанія «Майкрософт Україна» є небайдужою до майбутнього України, та прагне змінити життя українців до рівня Європейських стандартів. Ми сподіваємось за допомогою конкурсу та пілотного проекту єдиного порталу відкритих урядових даних привернути увагу суспільства та влади до цієї теми та готові надавати подальшу допомогу.

 

 Дмитро Шимків

Генеральний директор
Microsoft Ukraine

Категорія: Оголошення | Переглядів: 1360 | Додав: Andr1k | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]